Rabu, 7 Oktober 2009

TAK SODAR DEK UNTUNG

Assalammualaikum.... Nak kato ese ni busok ati takdo lah kan.... tak nak tolong org sampai sobut padan muko itu dah teruk bonar...Apo2 hal, ese nak koba kan yg ese amik pasak indon ni dari blog orng... den sajo nak kongsi ngan korang yoo...

Ada Hati


Begitulah menjadi-jadinya pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) kita dibaling batu kala menghantar bantuan bencana di Padang, Sumatera Barat (lihat sini atau lihat sini).Dalam keadaan ditimpa batu dan gunung sekalipun hati mereka tetap cekal untuk membaling batu kepada kita.

Menurut Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi insiden baling batu itu mungkin kerana ada yang terpengaruh dengan laporan media Indonesia mengenai isu seputar Manohara Odelia Pinot, isu perairan Ambalat, dan tarian Pendet Bali.

''Saya percaya, perbuatan melontar batu itu bukan dasar kerajaan Indonesia mahupun Gabenor Sumatera," kata Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi pada sidang akhbarnya di Persidangan Teknologi Pertahanan dan Keselamatan Asia Pasifik (DTSC).

Memang ia bukan dasar pemerintah Indonesia, tetapi emosi yang meluap apa puncanya? Jangan-jangan ada yang menuduh kita menghantar gempa ke sana!

Tak tahu nak cakap, khabarnya beberapa pesawat pengangkut C-130 TUDM dibaling batu oleh masyarakat tempatan di Padang ketika mendarat di salah sebuah lapangan terbang di Sumatera Barat sewaktu menurunkan bantuan makanan, perubatan dan anggota-anggota penyelamat. Bahkan bukan sekali, kerana Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Rodzali Daud memberitahu, perbuatan tidak bertamadun itu berlarutan beberapa hari sehingga semalam. Mujurlah peristiwa itu tidak mengancam keselamatan anggota-anggota keselamatan negara.

''Misi kita jelas untuk memberi bantuan, tiada agenda lain. Namun, kalau kita beri madu, tapi dibalas racun, kita ucapkan terima kasih,'' Tambah Ahmad Zahid.

Mengapakah dalam hidup apabila kita memberi madu ada yang membalas dengan racun, atau saat kita menghulur ubat ada yang melempar batu?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan